Доцент доктор Веселина Ценова-Съйнова - лекар-патолог

Специалист в областта на хистологията, цитологията и патологията. Добре дошли на първия за България специализиран уеб сайт на лекар–патоанатом.

Случи се така, че моя позната – близка на семейството, се оперира от рак на гърдата и без да се замисли обърка целия си живот! Не само нейният, а на цялото й семейство и на нас, близките й, които я обичаме. И то само защото не поиска второ мнение, не се посъветва поне с мен, независимо че знаеше много добре моята специалност и че повече от 30 години диагностицирам случаи като нейния. Сигурна съм, че ако бях разгледала внимателно хистологичните й препарати, щях да я спра от операция. Щях да я посъветвам да не окепазява тялото си, да не предприема всички убийствени последици от доживотната присъда на тоталната мастектомия! Защо, ще ме попитате? Много мои колеги, моите уважения към тях, са безукорни в изводите, но има и други, които не са сигурни и за да приключат даден случай, предпочитат да подходят радикално към проблема.

Моят съвет е да внимавате, когато ползвате Интернет, понякога огромната база данни и хилядите мнения, не могат да ви насочат в правилната посока. Второто експертно мнение успокоява, дава ви светлина и разумен път за действие. Една цитонамаска е достатъчно начало, за да ви ориентира КАК СТЕ при евентуални съмнения. Искрено се надявам да убедя и някои мои колеги, които наблягат на такова диагностициране. Но представете си как се обръща света и живота ви, на вас, като пациенти и на вашите семейства, ако разберете, че резултатите са двусмислени и объркващи? А ако съществува и най-малката възможност да се спести една травмираща тотална мастектомия?

Необходимата цитонамазка вече няма да бъде само част от профилактиката, а първата стъпка към последващи по-задълбочени изследвания за прецизиране на диагнозата.

Не е все едно да ти предложат консервативно лечение или операция! Не във всички случаи оперативният начин е единственото решение на здравословните ви проблеми. При хорионепителиома (злокачествен тумор) например, развиващ се в някои случаи на патологична бременност, благодарение на химиотерапията пациентките се възстановяват и живеят пълноценно.